Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne.

Zlaté žltnutie viniča - opatrenia na zamedzenie šírenia

Vážení vinohradníci a záhradkári,

upozorňujeme Vás na výskyt nebezpečného karanténneho ochorenia viniča – Zlaté žltnutie viniča (Grapevine Flavescence dorée), ktoré sa šíri najmä prostredníctvom cikádky Scaphoideus titanus.

Vzhľadom na rýchly nárast viditeľných príznakov zlatého žltnutia viniča odbor ochrany rastlín Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave zverejňuje základné opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia tejto nebezpečnej karanténnej choroby.

Stručný návod ochrany proti zlatému žltnutiu viniča:

  • týka sa všetkých vinohradníkov aj s jedným koreňom viniča,
  • denná kontrola vinohradov,
  • hlásiť každé podozrenie na ÚKSÚP - ochrana@uksup.sk,
  • umožniť prístup inšpektorom ÚKSÚP,
  • likvidácia všetkých príznakových krov,
  • monitoring cikád žltými doskami,
  • chemická ochrana insekticídmi proti cikádam,
  • pálenie zvyškov viničia po reze viniča v jarnom období, ale aj po snímaní vinohradov po ich vysušení v letnom období,
  • opätovnú výsadbu viniča vykonať najskôr po 2 rokoch,
  • viničové sadenice musia byť označené rastlinným pasom,
  • vzájomná informovanosť medzi vinohradníkmi,
  • všetky opatrenia sa týkajú aj PIWI odrôd.

Všetky opatrenia sú rovnako dôležité!

V prípade podozrenia na zlaté žltnutie viniča kontaktujte Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave emailom: ochrana@uksup.sk

Nahlasovanie príznakov je Vašou zákonnou povinnosťou a pri dokázaní nerešpektovania zákona Vám hrozí pokuta. Napadnuté rastliny treba vyklčovať a spáliť.

Bezpríznakové kry viniča je potrebné ošetriť insekticídnym postrekom. Povolené prípravky aj v malospotrebiteľskom balení sú EXIREL a KARATE ZEON 5 CS.

Viac informácií nájdete na stránke www.uksup.sk a v priložených dokumentoch.

Metodické usmernenie pre ochranu (PDF, 290 kB)

Súhrn opatrení (PDF, 497 kB) 

Zlaté žltnutie viniča – leták (PDF, 497 kB)

 



Späť na Aktuálne oznamy

Úradné hodiny

Pondelok: 08.00 – 12.00, 13.00 – 15.00 Utorok: Nestránkový deň Streda: 08.00 – 12.00, 13.00 – 16.30 Štvrtok: 08.00  – 12.00, 13.00 – 15.00 Piatok: 08.00 – 12.00

Zelená linka – nahlasovanie pachov prevádzky Enviral funguje od roku 2017 

0905 349 554 

V pracovnej dobe je na linke pracovník životného prostredia. V mimopracovnom čase možno zanechať odkaz alebo poslať SMS. Naviac bola zriadená aj e-mailová adresa obcianska.linka@enviengroup.eu.

MUNIPOLIS
Novinky z úradu priamo
do vášho telefónu